Conversie PSD naar HTML

Jij bent grafisch ontwerper? Of je hebt door een designer een website laten ontwerpen? En nu moet dit ontwerp identiek worden omgezet naar een website. Je bent dus op zoek naar iemand die bijvoorbeeld een PSD bestand kan converteren naar HTML / XHTML en CSS.

Van ontwerp naar website

Bijna ieder grafisch voorstel / PSD is om te zetten naar een werkende website. AdCon zal mogelijk op basis van het ontwerp nog wel enkele adviezen geven over de bijkomende gevolgen van een bepaald ontwerp. Maar in principe kan met behulp van een gelaagd document (zoals Photoshop bestanden) een identieke website worden gemaakt.

Jouw Photoshop, Illustrator of fireworks layout wordt bij deze dienstverlening dus omgezet naar valide XHTML code met een stylesheet (css). Hierbij spelen de volgende aspecten een rol:

  • Het doel is om de HTML code zo kort / zo klein mogelijk te houden, want dit bevordert de downloadtijd en de leesbaarheid van de code (in het geval later iets aangepast moet worden bijvoorbeeld).
  • Er zal rekening worden gehouden met voor SEO (Search Engine Optimization) belangrijke aspecten zoals bijvoorbeeld door optimaal gebruik van de H1, H2, H3 tags, correcte HTML, volgorde van kolommen, etc.
  • De XHTML pagina moet natuurlijk goed werken in de veel gebruikte internet browsers. De XHTML zal dus worden getest in Internet Explorer, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Opera, Safari, Google Chrome, etc.
  • De opgeleverde pagina of pagina’s moeten ook geschikt zijn voor mobiele apparaten. De meest gebruikte oplossing daarvoor is het responsive (fluid) maken van de pagina. We spreken met jou af welke oplossing we zullen bouwen.

 

CSS en XHTML

Een optimale en hedendaagse website maakt gebruik van de technieken XHTML en CSS. Mede dankzij deze technieken zijn er qua uiterlijk meer mogelijkheden. Maar belangrijker nog, indien goed toegepast zal de website correct functioneren op de meeste browsers (Explorer, Firefox, Safari, etc.) en de meeste Operating Systemen (Microsoft Windows, Apple OS, Unix, etc.).

Content Management Systeem (CMS)

Naast het omzetten van het grafische ontwerp naar XHTML kan AdCon de website ook aanleveren binnen een CMS. AdCon werkt voornamelijk met WordPress. Maar we kunnen eventueel ook templates aanleveren voor andere systemen.

Kosten van het omzetten

De totale kosten zijn afhankelijk van de volgende aspecten:

  • de complexiteit van het aangeleverde grafische ontwerp, hoe lastig is de conversie?
  • is het aangeleverde grafische ontwerp direct geschikt voor conversie of moet AdCon in het ontwerp kleine aanpassingen maken?
  • betreft het het omzetten van het ontwerp naar één pagina of moet de gehele website worden gemaakt / ontwikkelt op basis van het aangeleverde Photoshop bestand?
  • wenst de klant dat ook een CMS wordt geïnstalleerd?

AdCon kan op basis van een voorbeeld van een ontwerp een fixed-price begroting maken. E-mail de afbeelding of de PSD van de nieuw te ontwikkelen website naar AdCon zodat wij een begroting kunnen maken.

Andere benamingen

Deze dienstverlening, omzetten van een ontwerp naar HTML, is ook nog onder andere namen bekend.

Slicen

Slicen wordt gebruikt in de context “het slicen van het ontwerp” wat eigenlijk komt van het opknippen van een ontwerp naar kleine plaatjes, het in stukjes hakken van het ontwerp.

Slicing

De dienst slicing is een andere benaming voor wat ook bij Slicen staat beschreven. AdCon doet aan Slicing, het opknippen van een ontwerp naar voor internet geschikte afbeeldingen en er dan HTML en een stylesheet omheen maken.

En ook nog gesliced. Een ontwerp is gesliced en dus al in kleine afbeeldingen opgeknipt en omgezet naar XHTML en stylesheets.

Basing

Over het begrip basing bestaat nog wat verwarring. De term is door een Nederlander bedacht en is eigenlijk hetzelfde als Slicen of Slicing. Anderen zeggen dat slicing een onderdeel is van basing omdat je bij slicing de afbeelding converteerd naar losse elementen en dan vervolgens XHTML en CSS gaat maken. Het geheel zou dan basing worden genoemd. Andere stellen dat Basing verder gaat dan slicing en dat je bij basing de XHTML en CSS bestanden toepast binnen een Content Management Systeem (CMS). Dit laatste had de bedenker van de naam Basing echter niet in gedachten…. maar we kunnen deze service wel bieden (denk aan templates voor Joomla, voor Drupal of andere CMS toepassingen).

Basen

Ook basen is een ander vorm van het woord basing en heeft verder dezelfde betekenis, het omzetten van een ontwerp naar goed werkende XHTML code en een CSS stylesheet.

Aan de slag

Wil je meer weten over de mogelijkheden en ben je minder geïnteresseerd in wat precies de benamingen zijn allemaal? “Een beller is sneller”…. even bellen en dan kunnen we de mogelijkheden bespreken. Of stuur een e-mail met daarin het ontwerp en eventuele wensen en dan neem ik contact met jou op.

Beperkt budget? Moet het goedkoop? Hier is natuurlijk over te praten, waarschijnlijk kunnen we met creatieve oplossingen goed binnen het beschikbare budget blijven.

Moet het nog gisteren af zijn? Is morgen ook snel genoeg? Een snelle oplevering is eventueel mogelijk. Neem ook daarvoor even contact met ons op.