Categorieën
Artikelen

Gratis FTP software om website online te zetten

Je hebt een domeinnaam en een hostingpakket. Ook heb je zelf een website gemaakt of je hebt van iemand een aantal website bestanden gekregen. Nu moeten de website bestanden (HTML documenten, afbeeldingen, geluiden, etc.) op de domeinnaam / op het hostingpakket geplaatst worden. Dit kan op meerdere manieren, maar meestal doe je dit met een zogenaamd FTP programma.

Wat is FTP?

FTP is een afkorting van File Transfer Protocol. Zoals de naam al aangeeft kun je met FTP Files Transferen = bestanden verzenden. Dankzij FTP kun je een verbinding maken tussen jouw computer en de hosting-server / hosting-computer. Nadat je deze verbinding hebt gemaakt kun je zowel bestanden uploaden / verzenden naar de hosting-server als ook bestanden downloaden / afhalen / ontvangen van de hosting-server.

Gratis FTP Oplossingen

Gelukkig hoef je geen duur softwarepakket te kopen om jouw website te kunnen uploaden. Er zijn prima gratis oplossingen te vinden in de vorm van Freeware FTP programma’s.

Filezilla

Filezilla (op moment van schrijven versie 3.1.3.1) is een opensource ftp-client. Filezilla is net als andere FTP-programma’s geschikt voor het overzetten naar een internetserver of van een internetserver. Filezilla is vrij bekend omdat het gratis is en eigenlijk zeer veel mogelijkheden bevat. En dankzij het vele gebruik van dit programma is er gelukkig ook veel over te vinden qua uitleg, hulpsites, forums, etc. Dus in geval van problemen dan kun je vast een oplossing vinden.

Download Filezilla

AceFTP

Ook AceFTP is Freeware en dus ook een gratis FTP programma. AceFTP is ook verkrijgbaar als PRO versie, maar die is niet gratis.

AceFTP Freeware werkt op basis van de bekende sleep-methode / drag and drop. Bij het opstarten van ACEftp zie je twee vensters / schermen, eentje links en eentje rechts. Het rechter scherm laat de bestanden op de hosting-computer zien en het linker scherm laat de de bestanden zien op jouw computer. Door met je muis bestanden over en weer te slepen, upload je de bestanden naar de server of download je juist bestanden… net wat je wilt.

Download gratis AceFTP

Geef een reactie