Categorieën
Artikelen

Ongevraagde zakelijke e-mailing is SPAM

Wanneer je als bedrijf commerciële e-mails stuurt aan zakelijke klanten dan moet deze e-mail / mailing voldoen aan diverse regels want anders wordt het geclassificeerd als spam. Een e-mailing versturen mag alleen nog als u daar toestemming voor heeft. Dit is het gevolg van een wijziging in de Telecommunicatiewet. Het versturen van SPAM kan worden bestraft met een hoge boete.

Nieuwe regels voor telemarketing

Op 22 januari heeft de Tweede Kamer akkoord gegeven voor een aantal wijzigingen in de Telecommunicatiewet. Naast het strafbaar stellen van het versturen van spam gaat de overheid ook telemarketingbedrijven strenger controleren. De nieuwe regels hebben als doelstelling het versturen van ongevraagde e-mail te verbieden.

Voorwaarden correcte mailing

Waar moet zakelijke e-mail aan voldoen?

  • De ontvangers hebben vooraf toestemming gegeven voor het verzenden van periodieke e-mailings. De ontvanger heeft bijvoorbeeld op een webformulier aangegeven een nieuwsbrief of aanbiedingen van een bedrijf te willen ontvangen.
  • Het e-mailbericht bevat de correcte en werkelijke identiteit van de afzender van de e-mail. Het anoniem verzenden van een mailing of vanuit een Hotmail adres zonder verdere vermelding van afzender is dus niet toegestaan.
  • Het e-mailbericht bevat een geldig e-mail- of website-adres dat een ontvanger kan gebruiken om zich af te melden. Deze werkwijze wordt ook wel het opt-in en opt-out principe genoemd.

Ook bestaande adressen / relaties die een ondernemer door de jaren heen heeft opgebouwd in een adressenbestand moeten ook toestemming hebben gegeven voor het versturen van zakelijke e-mail. Er geldt echter één uitzondering: als sprake is van een bestaande klantrelatie dan is geen toestemming nodig. Maar voor de zekerheid kun je hun beter ook toestemming vragen want ongevraagde e-mail kan zelfs een goede klantrelatie verstoren.

Wilt u een klacht indienen over een bedrijf dat u ongevraagd e-mail stuurt? Dat kan op een speciale website van de Opta, www.spamklacht.nl

Bron: http://www.dezaak.nl/

Geef een reactie